Nieuwsbrief Maart 2025

Met nog maar twee manden te gaan totdat de alweer achtste TandemTocht Keistad gaat plaatsvinden begint het bij ons alweer te kriebelen. Er zijn weer voldoende sponsorgelden binnengekomen om  de tocht definitief door te laten gaan. En ook melden zich elke week weer meer mensen aan. Zoals je weet kunnen we niet meer dan 80 mensen toelaten, dus aarzel niet en meld je aan. Dan ben je verzekerd van deelname. In deze nieuwsbrief willen we extra aandacht besteden aan de verkeersregelaars en begeleiders. Deze groep mensen  zorgt er elke keer weer voor dat iedereen op de wat drukkere oversteekplaatsen veilig de weg over kan. Zij hebben er voor gezorgd dat op dat gebied de afgelopen jaren alles picobello verliep. Maar er komt nogal wat bij kijken om te regelen dat al die mensen elk jaar weer beschikbaar zijn en precies weten wat zij moeten doen. Daarom hebben we deze keer de coördinator van de verkeersregelaars, de heer Nico van Middelaar ondervraagd over al de activiteiten van de verkeersregelaars.

Interview met coördinator verkeersregelaars / begeleiders  Nico van Middelaar

Nico van Middelaar is geboren en getogen in 1951 in Hoogland in buurtschap Zevenhuizen. Het grootste deel van zijn leven heeft hij aan de Zevenhuizerstraat  gewoond, maar nu in de mooie wijk Vathorst.  De familienaam “van Middelaar” bestaat zelfs al bijna 200 jaar! En er is zelfs een boek uitgegeven over deze stamboom. Tot 1974 was Hoogland een zelfstandige gemeente, maar op 31 december 1973 werd het  geannexeerd  door de gemeente Amersfoort. Daarbij ging het grootste deel over naar Amersfoort en een klein deel (ten noorden van de snelweg) naar Bunschoten. Elk jaar wordt deze inlijving door de “Oude” Hooglanders op Oudejaarsdag nog met enig weemoed herdacht. Dat geeft ook wel aan dat de gemeenschapszin in Hoogland erg groot is. Zij vieren gezamenlijk verschillende feesten waaronder het Carnaval en het Dorpsfeest op een grootse manier.            

       

Links op de foto Nico in actie 

Nico is een doener, geen bestuurder en altijd heel actief. Niet alleen met de verkeers-regelaars voor tal van evenementen, maar ook voor voetbalvereniging Hoogland.     Hij kent ook veel van die Hooglanders en hij weet ze te vinden wanneer er voor een evenement behoefte aan vrijwilligers is. Nico was van oudsher al bij verschillende organisaties en de uitvoering van tal van Hooglandse activiteiten betrokken.  Ongeveer 15 jaar geleden deelde de politie tijdens de voorbereiding van de Carnavalsoptocht in Hoogland mee dat de veiligheid van het publiek en verkeer, tijdens evenementen, anders geregeld dient te worden en dat er verkeersregelaars en begeleiders noodzakelijk waren.  Een verkeersbegeleider begeleidt alleen de fietsers en wandelaars bij het oversteken en maakt hen attent op mogelijk gevaar. De verkeersregelaar heeft meer bevoegdheden en mag het verkeer ook een stopteken geven. Vanaf dat moment spande Nico zich in om dat alles gestalte te geven. Dat betekende dus dat elke verkeersregelaar een account diende te hebben bij de overkoepelende organisatie, het SVNL En hij /zij elk jaar een instructie dient te volgen bij het SVNL, ook wel de E-learning. Voor een evenement dient dan een code aangevraagd te worden bij het SVNL en na verzilvering van deze code mag de vrijwilliger ingezet worden als evenementen-verkeersregelaar voor dat evenement.  Zelfs de burgermeester van de stad of dorp verzorgt dan een aanstellingsbesluit.

Ook heel belangrijk is dat je met respect de verkeersdeelnemers benadert in woord en gebaar om het verkeer in goede banen te kunnen leiden. Niet uit de hoogte, want dat geeft vaak aanleiding tot gedoe. Nico ziet ook dat met de toename van het verkeer en het agressieve gedrag  van bestuurders, het belangrijk is dat je rustig blijft en je niet uit de tent laat lokken. Elk jaar regelt hij voor de tandemtocht ongeveer 10 à 12 man. Dit aantal is afhankelijk van het aantal oversteekplaatsen waar de mensen nodig zijn. Vervolgens maakt hij dan een schema / plan  dat aangeeft wie waar en wanneer op een post dient te staan. Er zijn gemiddeld ongeveer 22 posten bij de TTK, en op elke post staan er minimaal 2 verkeersregelaars. Het is dan zijn taak om de benodigde mensen bereid te vinden voor het evenement. Dat betekent dus veel mailen, bellen en motiveren. Ook vraagt Nico, in overleg met de organisatie van de tandemtocht, aan de snelle fietsers bij de lunchpauze om wat langer te genieten van al het lekkers. Dit is om de verkeersregelaars  voldoende tijd te geven om weer naar de volgende post te gaan nadat zij ook genoten hebben van de elk jaar weer perfecte lunch.Mijn rol gedurende de dag, zegt Nico, is het , het geven van nogmaals de laatste juiste instructie in de ochtend en gedurende de dag de verschillende ploegen te checken of ze op de goede plek staan.

Oversteekplaats in Soest, op achtergrond Nico

Het eerste jaar deed ik alles op de fiets. Maar daar ben ik snel van teruggekomen. Ik was toen compleet uitgeteld. Die snelle fietsers daar was niet tegenop te racen. Nu doen we alles met de auto. Belangrijk om te vermelden is dat de mensen op vrijwillige basis helpen. Het is allemaal voor het goede doel en gelukkig zijn er tot nog toe voldoende mensen die zich hiervoor willen inzetten. Nico zegt dat hij nog nooit met ongelukken te maken heeft gehad tijdens de TTK. Maar als er wat gebeurt, hebben de mensen wel een duidelijke instructie, namelijk: altijd direct 112 bellen en de coördinator van de TTK organisatie telefonisch informeren. Er rijden altijd mensen van de EHBO mee, en die worden dan gelijk ook gemobiliseerd. De organisatie van de TTK zorgt voor een goede aansprakelijkheidsverzekering voor zowel begeleiders als de evenementen verkeersregelaar voor dit evenement. Soms maakt Nico bijzondere dingen mee. Zo was er eens een bestuurslid die weigerde het over stoplichten te hebben. Neen, dat zijn verkeerslichten, zei hij. Ook zijn er regelmatig fietsers die ondanks de duidelijke aanwijzingen het spoor volledig kwijt zijn en op weg naar Soest ergens in Bunschoten of in Leusden terecht zijn gekomen. Maar met wat goede aanwijzingen wordt dat doorgaans ook weer snel opgelost. En als dan op het eind van de dag iedereen weer veilig bij het startpunt is aangekomen en lekker rustig aan het nagenieten is, dan geniet ik ook, zegt Nico.  Dat motiveert mij weer voor de volgende evenementen.

Wanneer mensen denken: zo een rol als evenementen verkeersregelaar / begeleider lijkt mij wel wat, waar kan ik me daarvoor aanmelden? Ja, dat zou prachtig zijn. Er is namelijk wel behoefte aan dat soort enthousiastelingen.  

Je kunt je aanmelden bij het secretariaat van TandemTocht Keistad, en dan word je in verbinding gebracht met Nico.

Je kan je nu aanmelden

Via deze knop kan je je hiervoor aanmelden.