De datum van 25 Mei nadert al snel. Wij vinden dat wij er ook dit jaar in zijn geslaagd een mooi traject uit te zetten. Voor de tandemtocht hebben zich al vele mensen aangemeld! Maar we hebben het aantal van 80 (het maximum aantal dat we kunnen managen) nog niet bereikt. Dus nu heb je nog een kans je aan te melden! In deze nieuwsbrief willen wij eens aandacht besteden aan de hondenopvang. Ineke Schipper, onze vrijwilligster die elk jaar de honden opvangt en regelt dat er gedurende de dag goed voor hen gezorgd wordt, weet hier erg veel van. Hieronder vertelt zij meer.
Over de geleide honden van enkele deelnemers van de Tandem Tocht Keistad (TTK).
Hallo allemaal! Even voorstellen: ik ben Ineke Schipper en heb enkele keren met veel plezier voor de blindengeleide honden van enkele deelnemers van de Tandem Tocht gezorgd. Ik ben een groot honden liefhebber en onze eigen honden hebben naast alle basis opleidingen, speurwerk en reddingswerk op levende personen gevolgd. Hoe ziet de dag van de TTK er eigenlijk voor de honden uit? Nadat de bazen en honden een beetje zijn bijgekomen van de reis en voorgesteld aan hun voorgeleider en voor de tocht zijn ingeschreven stel ik mezelf voor met een uitgebreide handdruk. Zo zien de honden dat er een goede connectie is tussen hun baasje en degene die zich tenslotte over hen gaat ontfermen. Maar eerst moet er van alles worden uitgewisseld! Natuurlijk zijn of haar naam en vooral alle bijzonderheden . Om er maar een paar te noemen : heeft de hond al gegeten ?, i.v.m allergieën mag ik mijn eigen beloningssnoepjes geven? Kan de hond makkelijk met andere honden i.v.m het vervoer in de auto en het samen spelen? Specifieke wetenswaardigheden? Etc.
Dan gaat zijn/haar werktuig af en gaat de hond aan een gewone lijn, HET teken dat het werk er voor dat moment even op zit, ik de hond nu wel mag aaien en hij/zij gewoon hond is en zijn/ haar behoefte even kan gaan doen voordat we op weg gaan. Ik heb een echte “hondenauto ”ben niet bang voor vieze poten en er zit een veilig hondenrek in. In het hondenpension Soest gaan de honden wanneer alle bijzonderheden weer zijn uitgewisseld heerlijk uitrusten en eten. Daarna breekt een leuk moment aan want de honden mogen naar harte lust spelen op de speelweide, de meesten vinden dat echt fijn en leuk! Zelf ben ik iedere keer weer aardig verbaasd dat wanneer ik ze op kom halen er ondanks de korte kennismaking toch een duidelijke herkenning is: oooh ja met haar moeten we weer mee en ze jumpen vrolijk in de auto. Dan volgt wel het leukste van de dag, het feilloos opzoeken van de baasjes tussen de vele mensen in de grote zaal waar iedereen inmiddels gezellig bij elkaar zit, en het enthousiaste weerzien, van beide kanten hè! We wisselen met elkaar de verhalen uit, hoe was de dag van de baasjes en hoe is het de honden vergaan. De verhalen over de tocht zijn erg leuk, ik merk dat de deelnemers echt hebben genoten!
Over de blindengeleidehonden.
Een blindengeleidehond of buddyhond (voor mensen met o.a. PTSS) of assistentiehond (voor mensen met een motorische beperking) word je niet zomaar, daar komt enorm veel bij kijken!
Sinds 1985 zorgt het opleidingsinstituut KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidenhonden Fonds) voor professioneel opgeleide honden voor mensen met een beperking om ze zodoende meer mobiliteit , zelfstandigheid en onafhankelijkheid te bieden. Een geleidehond kan de mogelijkheden voor mensen met een beperking enorm vergroten! Er zijn wachtlijsten voor de aanvraag van hulphonden en er wordt hard gewerkt aan de fok en opleiding van de honden.
Wist je dat er wel 200 pups per jaar via een professioneel fokbeleid geboren worden? Niet alle pups blijken geschikt natuurlijk Verder moeten er vrijwillige puppypleeggezinnen gevonden worden tot de honden ruim een jaar zijn voordat ze naar de KNGF-hondenschool gaan, eerst moeten alle basisprincipes geleerd en ontdekt.
De honden volgen intern bij de KNGF hun opleiding , dat waren er in 2022, 123 honden! De opleiding zelf is erg intensief maar daarmee krijg je wel een TOP- talent. Na de opleiding is het nog lang niet klaar want daarna moet er een match gevonden worden tussen de hond en geleider en ook dat kost tijd. Alles bij elkaar hangt er een behoorlijk prijskaartje aan dit hele proces. De KNGF is een stichting dat leeft van donaties. Ervan uitgaande dat ik ook dit jaar de hondenopvang zal regelen, zal het deze keer mogelijk zijn een bijdrage te leveren aan de KNGF waarbij al het geld ten goede komt aan de opleiding van de honden! Elke bijdrage is van harte welkom! Of geef je op voor puppygastgezin dat kan natuurlijk ook!
Tot slot Wens ik alle vrijwilligers en deelnemers van de Tandemtocht een super leuke dag toe!
Vooruitblik, waarheen?
En nu vraag je je natuurlijk af: waar voert de tocht in 2024 ons naar toe? De windrichtingen lijken wel zo een beetje uitgeput. Ik kan je echter verzekeren dat dat echt niet zo is. Er zijn echt veel meer dan 4 windrichtingen! Onze touruitzetter Cees van den Heuvel is er opnieuw in geslaagd een ander, en ook dit jaar weer heel mooi traject uit te zetten. Zoals hiervoor al gemeld gaat de tocht dit keer weer naar het westen maar dan iets zuidelijker. Er wordt gefietst door een mooi gebied vol natuur en mooie landschappen. En zelfs moet zo nu en dan een heuvel worden beklommen. Kortom, een mooi uitdagend traject waar je ook dit jaar onderweg weer op verschillende mooie verrassingen wordt getrakteerd.